Επιστροφή
Α) Μέλι
Οι αναλύσεις μελιού μπορούν να πραγματοποιηθούν σε κάθε τύπο μελιού.
- Σάκχαρα: Προσδιορισμός της σακχαρόζης και της γλυκόζης + φρουκτόζης. Περίπτωση νοθείας
- Υγρασία: Προσδιορισμός του περιεχόμενου ύδατος
- Αδιάλυτα: Μέτρηση των αδιάλυτων συστατικών
- Αγωγιμότητα: Υπολογισμός της αγωγιμότητας του δείγματος σε mS/cm
- Διάσταση: Φασματοφωτομετρικός προσδιορισμός της διάστασης
Πιστοποίηση μελιού σύμφωνα με την νομοθεσία
- Έλεγχος Γλυκόζης και Φρουκτόζης στο μέλι
- Έλεγχος περιεκτικότητας σε Σακχαρόζη
- Μέτρηση της ολικής οξύτητας
- Μέτρηση της Αγωγιμότητας
- Υπολογισμός της υγρασίας
- Χημικός προσδιορισμός της Υδροξυ-μέθυλο-φουρφουράλης
- Υπολογισμός του αριθμού διάστασης
- Προσδιορισμός των μη υδατοδιαλυτών
- Κατάταξη του μελιού μετά από γυρεοσκοπική εξέταση
- Φωτογραφίες των κύριων γυρεόκοκκων
- HMF: Φασματοφωτομετρικός προσδιορισμός της ύδροξυ μέθοξυ φουρφουράλης
- Οξύτητα: Προσδιορισμός της οξύτητας του μελιού
- Organic acids profile: Προφίλ οργανικών οξέων με την χρήση της αέριας χρωματογραφίας
- Γύρη: Ολική καταμέτρηση και ταυτοποίηση των κύριων γυρεόκοκκων σε ένα μέλι. Κατάταξή του σύμφωνα με την νομοθεσία
- Amitraz: Χρωματογραφικός προσδιορισμός των κοινών φαρμάκων της μελισσοκομίας
Η πιστοποίηση μελιού ως βιολογικό γίνεται σε συνεργασία με τους κατάλληλους φορείς. Απαιτούνται έλεγχοι για φάρμακα και άλλες ουσίες. Επίσης ο μελισσοκόμος θα πρέπει να τηρεί σχετικά αρχεία με τις εργασίες του και να αποδεικνύει σε κάθε βήμα ότι ακολουθούνται οι πρακτικές της βιολογικής μελισσοκομίας.
Β) Ελαιόλαδο
Η ανάλυση των ελαίων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλους τους τύπους των ελαίων, πυρηνέλαιων, εξευγενισμένων, παρθένων και άλλων.
Στον επόμενο πίνακα μπορείτε να πληροφορηθείτε για τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τις αναλύσεις που εκτελούμε.
Παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για κάθε διευκρίνηση ή πληροφορία.
- Οξύτητα: Προσδιορισμός της οξύτητας με τιτλομέτρηση
- Υπεροξείδια: Καταμέτρηση του συνολικού αριθμού υπεροξειδίων
- K232,K270,dK: Φασματοφωτομετρικός προσδιορισμός των τιμών K232, K270 και dK
- Προφίλ λιπαρών οξέων: Χρωματογραφικός προσδιορισμός των λιπαρών οξέων σε έλαιο
- Στερόλες: Χρωματογραφικός προσδιορισμός των στερολών σε έλαιο
- Κηροί: Χρωματογραφικός προσδιορισμός των κηρών σε έλαιο
- Κατάταξη: Όλες οι απαραίτητες μετρήσεις για να χαρακτηριστεί ένα έλαιο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
- Αλκάνια: Χρωματογραφικός προσδιορισμός των υπολειμμάτων πετρελαϊκών υδρογονανθράκων
- Φυτοφάρμακα: Χρωματογραφικός προσδιορισμός των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων
- Πλαστικοποιητές: Χρωματογραφικός προσδιορισμός τωνυπολειμμάτων πλαστικών υλών
- Χρωστικές: Χρωματογραφικός προσδιορισμός των χρωστικών
Γ) Βιολογικά προϊόντα
Αναλαμβάνουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση των δειγμάτων και των διαδικασιών με στόχο την επίσημη ανάλυσή τους για την μη ύπαρξη κατάλοιπων φυτοπροστατευτικών ουσιών.
Η ανάλυση των φυτοφαρμάκων μπορεί να γίνει σε κάθε είδους προϊόν, είτε συμβατικό είτε βιολογικό ή οργανικό.
- Υπολειμματικότητα: Χρωματογραφικός προσδιορισμός της υπολειμματικότητας των φυτοφαρμάκων και των ζιζανιοκτόνων
Ο κατάλογος των δραστικών ουσιών μπορεί να ποικίλει αναλόγως του δείγματος.
Δ) Γάλα & γαλακτοκομικά προϊόντα
- % πρωτεΐνης: διαθρεπτική επισήμανση
- % λιπαρά: έλεγχος διάρκειας ζωής προϊόντος
- % ΣΥΑΛ: %πρωτεΐνη
- % λακτόζη: %υγρασία
- κρυοσκοπικό σημείο: % λιπαρά
- % νερό: % αλάτι
Για τον αυτοέλεγχο των μεταποιητικών μονάδων γάλακτος, αλλά και σε ιδιώτες, το εργαστήριο:
- παραλαμβάνει τα δείγματα νωπού γάλακτος με οργανωμένες δειγματοληψίες από τις μεταποιητικές μονάδες
- πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες από την νομοθεσία αναλύσεις & αποστέλλει τα αποτελέσματα στον ΕΛΟΓΑΚ
- πραγματοποιεί στατιστικές επεξεργασίες και αξιολογήσεις ώστε να ταξινομείται σωστά η ποιότητα του παραλαμβανόμενου γάλακτος και να προλαμβάνονται εγκαίρως τυχών προβλήματα
- διενεργούνται ειδικές αναλύσεις για τον εντοπισμό νοθειών όπως : προσδιορισμός σε πρόβειο γάλα του ποσοστού σε νερό/γίδινο/αγελαδινό, ανίχνευση τυρογάλακτος κ.α.
- μικροβιολογικές & χημικές αναλύσεις σε τελικά προϊόντα, σε νερό & υλικά συσκευασίας
- μικροβιολογικός έλεγχος επιφανειών για τον έλεγχο των απολυμάνσεων
- αντιβιοτικά: % λακτόζη
- ΟΜΧ: salmonella spp
- % ποσοστό γίδινου ή αγελαδινού γάλακτος σε πρόβειο: listeria mono
- % ποσοστό καζεΐνης: Staphylococcus
- Aφλατοξίνη Μ1: E.coli
- Kλωστρίδια κλπ.: Yeasts & Moulds / Αφλατοξίνη Μ1 - διοξίνες / ποσοστό γίδινου ή αγελαδινού γάλακτος κλπ
Η δειγματοληψία είναι καθοριστική και γι’ αυτό πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση του Εργαστηρίου.
*Μέρος των Μεθόδων Αναλύσεων ανατίθεται σε συνεργαζόμενο Διαπιστευμένο εργαστήριο.