Πρόγραμμα παρακολούθησης οινοποίησης
Πριν το Τρύγο
Προσδιορισμός των σακχάρων, της οξύτητας και του pH της ράγας και επιλέγουμε τη κατάλληλη στιγμή του τρύγου.
Σπάσιμο Σταφυλομάζας
Εξέταση της ποιότητας του σταφυλιού και προσθέτουμε την κατάλληλη ποσότητα BAKTOR P, καθαρό διθειώδες κάλιο (µεταµπισουλφίτ) σε λευκή κρυσταλλική σκόνη (E224), πολύ διαλυτή.
Ζύμωση
Μετράμε τα ανάγοντα σάκχαρα του γλεύκους, το pH και την ολική οξύτητα. Προτείνεται η προσθήκη του κατάλληλου ζυμομύκητα και ένα σκεύασμα πηκτινολυτικών ενζύμων υψηλής συγκέντρωσης, για τη διαύγαση δύσκολων γλευκών.
Τέλος Ζύμωσης
Ελέγχεται η εξάντληση των σακχάρων και καθορίζεται το τέλος της ζύμωσης. Μετράμε το pH, την ολική και πτητική οξύτητα, την αλκοόλη, το ολικό και ελεύθερο SO2. Ενισχύουμε τη θείωση, διορθώνουμε εάν απαιτείται την οξύτητα και κυρίως για την σταθεροποίηση το λευκού οίνου προσθέτουμε μπετονίτη. Δίνονται συμβουλές για την αποθήκευση είτε σε ξύλινα βαρέλια είτε σε ανοξείδωτες δεξαμενές με εναλλακτικά δρυός και τη διαύγαση & σταθεροποίηση του οίνου (κολλάρισμα).
Πριν την εμφιάλωση
Ελέγχουμε το ολικό & ελεύθερο SO2, την πτητική οξύτητα και τη σταθερότητα διαύγειας. Εάν απαιτείται, ενισχύουμε το μεταμπισουλφίτ και υποβάλλουμε τον οίνο σε ορισμένες κατεργασίες, που σκοπό έχουν την απομάκρυνση των αιωρούμενων αυτών σωματιδίων, όπως είναι η σταθεροποίηση και το φιλτράρισμα.
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι